Svojim stečenim interdisciplinarnim ishodima znanja, Novinar saradnik predstavlja lice koje je kvalifikovano za samostalan rad, ali i rad u timu, kako u redakcijskim uslovima, tako i na terenu. Osposobljen je da samostalno prepoznaje, kritikuje i stvara različite medijske proizvode (od agencijske, štampane, radijske, televizijske i onlajn vesti, klasičnog intervjua, beletrističke reportaže, pa sve do složenijih analitičkih vidova novinarskog izražavanja), koristeći znanja i veštine profesionalnog novinara. Novinar saradnik je u isto vreme novinar, komunikolog, ali i poznavalac medijske istorije, medijskih trendova i savremenih alata za rad u novinarstvu. On medijske pojave posmatra, analizira, oblikuje i pruža finalni, profesiolnalno oblikovani medijski proizvod u skladu sa svojim afinitetima i osnovnim načelima novinarske profesije.

Opšte obrazovni i stučni okvir ove kvalifikacije učeniku pruža prohodnost ka srodnim stručnim fakultetima kao i fakultetima koji za bazu imaju društvene i humanističke nauke.

Nivo stečenih znanja, veština i kompetencija daje mogućnost zaposlenja odmah po završetku srednje škole sa srednjom stručnom spremom. Zahvaljujući specifičnosti posla u dramskoj umetnosti licu sa ovom stručnom kvalifikacijom se pruža mogućnost zaposlenja i paralelnog studiranja.