Dramska scena kroz vekove – Kako postati glumac

glumci-na-sceni.jpg

– Ko ti je ovamo pokazao put?

– Ljubav, ona me je podstakla da tragam.

 Dala mi je savet, a ja oči njoj! – svaki glumac sanja o glavnoj ulozi u Šekspirovoj drami. Ali, da bi stigao do ovog nivoa, potrebno ti je puno rada, vežbe, i ljubavi prema sceni ili televizijskoj kameri, ali i dobra škola za glumu. Sve je moguće ako si odlučan i posvetiš se!

Nastavi da čitaš i u nastavku saznaj kako postati glumac, kako su ljudi nekada dobijali ovu „titulu“. Pročitaj i par saveta koji će ti biti zlata vredni ako je tvoj san da postaneš glumac!

Dečaci su glumili žene?

Da. U antičko doba, dečaci si igrali likove žena!

Ali krenimo od početka.

Početak glumačkog zanata se odigrao negde u antičkoj Grčkoj, dok su slavili boga vina i pozorišta – Dionisa. Uloge su se izvodile u horu, a postepeno se rodila ideja za rađanjem prvog glumca.

Tespis je bio taj koji je prvi uveo glumca na scenu, a on je razgovarao sa horom i tako se izvodila drama. Rodila se ideja za pojedinačnim ulogama,  pa su tako pojedinci počeli da preuzimaju specifične likove i uloge.

A šta je sa dečacima? Žene (naravno) nisu mogle biti glumci, pa je došlo do toga da dečaci igraju uloge žena. Što zbog svog manjeg rasta, i još uvek nerazvijenog stasa, ali i zbog nižeg tonaliteta glasa, dečaci su imali tu čast da glume uloge žena.

Ovo nije predstavljalo problem, jer su se u to vreme drame izvodile sa maskama na licu, tako je bilo potrebno da se dečak samo zamaskira, i može da uskoči u ulogu!

Malo kasnije, u renesansi, pojavile su se prve glumačke trupe koje su bile najbliže onome što su danas profesionalni glumci. Ipak, tada nisu imali baš veliki ugled, glumci su smatrani nižom klasom, a u antičko doba im je čak bilo zabranjeno da svedoče na sudu jer su se smatrali vrhunskim lažovima.

U to vreme nisu postojale škole za glumu kao danas, oni koji se „odmetnu“ u glumce (pobegnu sa trupom jer ne žele da se bave ozbiljnim stvarima u životu, već da se šegače po svetu), su učili od starijih i iskusnijih glumaca i imali su neki vid mentorstva. Tada je odgovor na pitanje kako postati glumac bilo jednostavno – pobegni sa glumačkom trupom!

Ipak, renesansa je oblikovala pozorište koje poznajemo danas – scenski dizajn i tehnika su postali važni, obraćali su pažnju na osvetljenje i scenografiju – sve veštine i znanja koje i danas učenici smera Saradnik u dramskoj umetnosti uče u Artimediji.

Lažov ili glumac? Pitanje je sad.

Verovatno te zapravo najviše zanima –

Kako postati glumac?

Talenat jeste bitan, ali je još važnije kako ćeš se ophoditi prema tom talentu.

Glumački poziv je jedan od onih profesija gde stalno moraš da radiš na sebi i poboljšavaš svoje veštine. Edukacija, trud i učenje su bitni za svakog budućeg, ali i sadašnjeg glumca.

Ukoliko si i dalje u osnovnoj školi –

Upiši dramsku ili recitatorsku sekciju!

Ovo je odličan prvi korak. Na ovakvim sekcijama ćeš se upoznati sa osnovama javnog nastupa, glume, scenografije i izražavanja na sceni.

Praktično iskustvo koje ćeš steći na ovakvim sekcijama je neprocenjivo, a izgradnja samopouzdanja ne samo da će ti pomoći na sceni i u školskim predstavama, već i u svakodnevnom životu.

Sigurno voliš da imitiraš i glumiš ljude iz svog okruženja, kao što je to činila naša bivša učenica Sanja Marković koja se proslavila u izvanrednoj ulozi Gordane Zdravković, supruge Tome Zdravkovića, u sada već legendarnom filmu „Toma“. Ali imitiranje tj. gluma na daskama pred nepoznatim ljudima može biti izazovna.

Zato će ti učestvovanje u ovakvim sekcijama dati samopouzdanje koje će ti biti odlična baza za dalje školovanje i profesionalni razvoj u svetu glume.

Upiši srednju školu za dramske umetnosti – Pravi odgovor na pitanje kako postati glumac

Upis u srednju školu je trenutak kada zaista možeš stati na daske koje život znače. Ovde možeš usavršavati svoj talenat, ali i steći znanja iz mnogih korisnih oblasti.

Da bi uspeo u glumačkoj karijeri, važno je proširiti svoje znanje na oblasti kao što su režija, produkcija, kamera, montaža, pisanje scenarija i istorija pozorišta.

Razumevanje režije će ti pomoći da jasnije sagledaš viziju režisera, dok će ti znanje o procesu snimanja omogućiti bolje shvatanje uticaja kamere na tvoj performans.

Takođe, istraživanje istorije pozorišta će ti otvoriti nove perspektive i omogućiti ti da bolje razumeš razvoj glume i pozorišne umetnosti kroz vreme.

Upoznavanje sa značajnim pozorišnim delima i njihovim istorijskim kontekstom može biti tvoj izvor inspiracije i pružiti ti dublje razumevanje umetnosti glume.

Srednja umetnička škola za glumu kao što je Artimedia je stepenik ka tvom uspehu, a kada iz nje izađeš, bićeš spreman da postaneš deo neke Šekspirove drame! Možda za početak kao neki sporedni lik…ili drvo.

Sporedna uloga i nije tako loša-

Svi su počeli od nekud, a male stvari prerastu u velike!

Možda se kroz maglu sećaš malog siročeta iz filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“. Taj dečak je malo kasnije u filmu „Montevideo – Bog te video“ izazvao suze i emocije mnogim gledaocima u ulozi malog Stanoja.

Taj dečak je sada ozbiljan glumac – Predrag Vasić čijim se uspesima srednja škola Artimedija ponosi jer je i on jedan od naših bivših učenika.

glumac-na-sceni.jpg

Nemoj biti nezadovoljan malim ulogama, a evo još nekoliko saveta koji će potpomoći odgovor na pitanje kako postati glumac:

  • Čitaj velika književna dela, proučavaj priznate glumce, promatraj kako oni dočaravaju određene likove, analiziraj rad velikih režisera
  • Gluma je umetnost, crtaj, slikaj, pevaj, neguj svoje ostale talente i usavršavaj ih
  • Neguj svoju empatiju, glumci se saosećaju sa svojim likovima i žive njihove živote
  • Prihvati kritiku, kakva god da je
  • Nikad ne prestani da se trudiš!

Posle srednje škole kao što je Artimedija, vrata ka Fakultetu dramskih umetnosti, Akademiji umetnosti ili čak na najstarijem i najvećem institutu glume u Rusiji, kao što je to postigao naš Miloš Klanšček, su ti širom otvorena, a uspesi naših učenika ovo potvrđuju.

Čak iako se opredeliš da budeš sa druge strane kamere, režija, montaža, produkcija ili kamera mogu biti tvoj odabrani poziv. Lepeza svih ovih mogućnosti će ti pružiti znanja koja imaju veliku primenu na tržištu.

Dođi da zajedno ispišemo tvoju biografiju!

P.S. Čak i ukoliko se do kraja školovanja predomisliš i poželiš da nastaviš školovanje na nekom drugom fakultetu i da se usavršavaš u nekoj sasvim drugoj oblasti, apsolutno možeš jer će ti sve stečene veštine biti od koristi!