Mladen Teofilović – Kamera

Mladen-Teofilović-photo.jpg

MladenTeofilović je 26-godišnji snimatelj i fotograf. Diplomirao je na odseku za Kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu .

Tokom studija nagrađen je sa dve studentske nagrade: nagradom ‘VladetaLukić’ – za najboljeg studenta kinematografije u klasi 2016. godine i nagradom FDU ‘Najbolji student generacije’. Godine 2022. završio je master studije sa najvišom ocenom na završnom ispitu, na istom odseku i fakultetu. Dobitnik je i stipendije Ministarstva prosvete Republike Srbije za izuzetno talentovane studente.

Mladen je 2020. godine bio jedan od polaznika studija kamere u Sarajevo Talent Campusu, koji je deo Berlinale Talent Campusa. Takođe je član programa ‘Liberti EU’ – Međunarodnog kolektiva umetnika.

Tokom svoje karijere snimio je preko 20 kratkih igranih filmova, jedan dugometražni igrani film, brojne eksperimentalne filmove i muzičke spotove i jedan kratki dokumentarni film kao direktor fotografije. Mnogi od tih filmova i muzičkih spotova su se takmičili i nagrađivani na festivalima širom sveta, a za svoj rad osvojio je nekoliko nagrada.

Kao fotograf, Mladen je izlagao na mnogim grupnim izložbama u zemlji i regionu. 2020. godine izabran je da predstavi foto-knjigu ‘JeŽgro’ na ‘sBUK – Drugom studentskom bijenalu umetnosti knjige’ u Beogradu. Takođe je učestvovao sa svojom serijom fotografija na grupnoj izložbi: „Umetnik i arhiv: Refleksije o samoupravnom socijalizmu“, u galeriji Vanderbilt univerziteta u Nešvilu, SAD.