Muzički stilovi od nastanka sveta pa do sad

Danas ćemo krenuti na putovanje kroz vreme kako bismo istražili razne muzičke stilove koji su oblikovali svet – od njegovog nastanka pa sve do danas.

Ritam praistorije!

Zamislite da ste u praistoriji, okruženi pećinama i divljim životinjama, kako ćete stvoriti muziku?
Ljudi su u tom dobu koristili razne rekvizite, poput školjki i drvenih palica kako bi stvorili ritmove koji su pratili njihove svakodnevne aktivnosti. Ritmovi koji su tada stvoreni su temelj za sve današnje muzičke stilove.

Antika – počast Bogovima i Velikim Carstvima!

Dok se sunce uzdizalo nad antičkim gradovima, muzika poput rimskih svečanosti ili grčkih himni orile su se kroz ulice. Muzičari su tada koristili instrumente poput liera i aule kako bi mogli da proslave Bogove i carstva. U to vreme, rađaju se prvi notni zapisi koji su ostavili trajni trag na istoriju muzike.
Antika je zasigurno vreme koje je oblikovalo razumevanje muzike i umetnosti generalno. Veliki filozofi, kao recimo Platon, proučavali su muziku i kako ona utiče na ljude, pa su došli do zaključka da je ona ključna za razvoj duše i uma.

Srednji vek – Uz zvuke srednjovekovnih trubadura!

Kako sunce krene da se spušta iza zamkova, tako srednjovekovni trubaduri kreću na putovanje iz grada u grad, pričajući priče o vitezovima, avanturama, ljubavi i kraljevstvima. Uz harfe ili gusle koje su bile pratnja, njihove pesme su kroz vekove prenosile poruke tog doba, ostavljajući nasleđe koje i danas možemo da čujemo. Srednji vek je breme kad je muzika cvetala, umetnost se shvatala ozbiljnije, ali isto tako i vreme kada su bili zabranjeni pojedini načini izražavanja. Ipak, trubaduri su uspeli da prenesu svoje pesme širom Evrope i time ostavili svoj trag u istoriji čovečanstva.

Renesansa – Vreme velikih umetnika!

U vreme renesanse, umetnost je uveliko procvetala! Muzika definitivno nije izuzetak, čak šta više! Veliki, danas poznati kompozitori, poput Mikelanđela, Betovena i Mocarta stvaraju svoja dela u vreme renesanse, a ne moramo da pričamo o tome da li su ta dela uspešna, jer, svi ste ih sigurno čuli! Od svečanih misa do muzike za ples, renesansa nosi duh vremena u kom je i stvorena.
Renesansa je vreme koje je donelo velike promene muzičkom svetu. Razvile su se polifonije, nove harmonije i nove tehnike komponovanja, a to su sve elementi koji su uticali na muziku koja se danas sluša.

Industrijska revolucija

Sa dolaskom industrijske revolucije, muzika se menja. Radnici u fabrikama pevaju izmišljene pesme kako bi im brže prošlo vreme na poslu – i kako ne bi sve bilo tako sivo, a nove tehnologije koje su se pojavile omogućavaju da se ta muzika prenosi i putem gramofona i radija. Tada se pojavljuju i novi instrumenti, poput gitare i harmonike, pa vrlo brzo postaju popularni među radnicima. U to vreme, muzika je uveliko sastavni deo svakodnevnice a popularni izvođači i pesme postaju vid kulture.

20. vek – šta prolazi a šta ne?

20. vek je doba kada se svakog dana susređemo sa nekim novim žanrom. Od popa i hip-hopa, preko rock-a do džeza i bluza, stvara se muzika u kojoj svako može da se pronađe i uživa. Nastaju svetske poznate zvezde, poput Majkl Džeksona i Elvis Prislija i oni vrlo brzo postaju omiljeni među narodom. U ovo vreme, CD-ovi i kasete već su bili aktuelni, pa je bilo lakše nego ikad da se muzika širi i sluša dalje.

A kako je danas?

Danas postoji sve, ono o čemu naši preci nisu mogli ni da sanjaju. Postoji gomila žanrova i svaki ima svoju priču a isto tako i svoje fanove! Svakog dana na scenu dolaze novi, mladi umetnici i osmišljavaju neke nove pravce, a tehnologija koja je danas prisutna im omogućava da nemaju granicu! Danas je sve moguće

Na ovom putovanju prošli smo kroz sve ono što je dovelo do muzike koju danas slušamo. Kroz vekove, došli smo do zaključka da muzika nije samo zvuk koji čujemo, već stil života, emocija i odraz vremena u kom smo!