Učenici koji su zainteresovani za dramske umetnosti i odluče se za školovanje u Artimediji imaće priliku da prošire svoje mogućnosti za nastavak željenih studija ili pronalaženje idealnog posla.

Kako postati glumac? Artimedia ti otvara vrata uzbudljivog sveta filma i pozorišta

Po završetku obrazovnog programa Saradnik u dramskoj umetnosti, učenik stiče istoimenu kvalifikaciju. Zbog svoje interdisciplinarnosti pomenuta kvalifikacija integriše različite oblasti dramske umetnosti. Na taj način učenik upoznaje sva zanimanja u okviru ove grane umetnosti (režiser, glumac, scenarista). I učenik se opredeljuje za ono koje mu najviše odgovara po afinitetima.

Kvalifikacija Saradnik u dramskoj umetnosti odnosno diploma stečena po završetku ovog smera učenicima omogućava širok izbor za nastavak studija. Pritom se ne misli isključivo na umetničke fakultete, već i na one koji to nisu.
 
Bez obzira na to da li srednjoškolac planira da nastavi sa obrazovanjem u zemlji ili inostranstvu, kvalifikacija će mu to omogućiti. A kako postati glumac? Diploma koja se dobija nakon završenog smera, tačnije znanja koja će učenik usvojiti, pružaju priliku i za pronalazak posla već nakon srednje škole.
 
Nastavni plan i program osmišljen je tako da učenika pripremi za dalje delovanje u pozorištu i na filmu. Ali i na televiziji, radiju i u ustanovama kulture. Upravo iz toga razloga učenici osnovne škole koji razmišljaju o nastavku obrazovanja, a zanima ih oblast dramskih umetnosti, najčešće upisuju ovaj smer.

 

Šta sve omogućavaju znanja iz oblasti dramske umetnosti

Nastavnim planom i programom Dramskog smera je predviđeno da učenik:

  • stekne znanja i veština za uključivanje u sve poslove koji se obavljaju u radio, televizijskim, pozorišnim i filmskim kućama
  • stekne veštine za pravilno korišćenje različitih audio i video uređaja koji se koriste u dramskoj umetnosti
  • stekne znanja i veštine za samostalnu primenu softverskih multimedijalnih alata u video produkciji
  • stekne znanja, veštine i navike za efikasno i kvalitetno obavljanje postavljenih zadataka
  • razvije originalan i inovativan način razmišljanja
  • nauči da kreativno promišlja glumačke zadatke
  • aktivno učestvuje u radu tima i odgovorno planira i sprovodi glumačke ili druge zadatke unutar procesa stvaranja i izvođenja pozorišne predstave, snimanja filma ili televizijskih projekata
  • nauči kako ideju da pretoči u projekat