Uvid u umetnost pisanja i istrazivanja – Svet novinarstva

novine

Pisanje i čitanje, čitanje i pisanje – ovako ti prolaze dani i uživaš u ovim hobijima?

Pored toga, voliš da pratiš svetske i lokalne događaje i važiš za najobavešteniju osobu u društvu? Onda je svet novinarstva pravi izbor za tebe.

Želiš da razgovaraš sa svetom, staneš ispred kamere, širiš informacije, postaneš poznato TV lice i deliš važne priče sa svetom? Nastavi da čitaš ovaj tekst i saznaj kako postati novinar, šta je istraživačko pisanje i kako da sigurnim koracima započneš svoju karijeru!

Kako da postaneš detektiv (novinar)

Posao novinara jeste detektivski posao!

Da bi postao najbolji Šerlok Holms u svetu novinarstva, moraš dobro istražiti, rasuditi šta je bitno, a šta je samo skandal, i pomoći da istina izađe na videlo!

Ovo je jedno uzbudljivo putovanje puno istraživanja, otkrivanja i pripovedanja. Da bi uskočio na ovaj uzbudljiv put, prvo treba da razumeš šta novinarstvo podrazumeva i koje su osnovne etape ka izgradnji novinarske karijere.

Šta tačno radi novinar?

Izgleda kao jednostavno pitanje, ali odgovor nije tako prost kao što se u prvom trenutku čini.

Novinar prikuplja, piše i uređuje vesti ili druge oblike informativnih priča.

Dakle na prvom mestu je prikupljanje informacija (detektivnski deo posla). Novinar ovo sprovodi u delo tako što intervjuiše, istražuje na internetu, proučava arhive novina, televiziskih i radio emisija. Ne smemo zaboraviti ni na posmatranje, tj. prisustvovanje događajima, konferencijama, sastancima, i drugim okupljanjima gde prikuplja informacije.

Zatim, uz pomoć kritičkog mišljenja, objektivnosti i novinarske etike, detektiv (novinar) pušta ove informacije u svet i informiše ljude.

Lepota novinarstva leži u tome što možeš izabrati neku od različitih formi, u skladu sa tvojim zanimanjima i interesima.

Ovo su vrste novinarstva:

 • Dnevnopolitičko novinarstvo: izveštavanje o aktuelnim događajima
 • Istraživačko novinarstvo: duboko istraživanje i izveštavanje o složenim temama
 • Sportsko novinarstvo: pokrivanje sportskih događaja i priča
 • Kulturno novinarstvo: izveštavanje o umetnosti, kulturi i zabavi
 • Ekonomsko novinarstvo: fokus je na poslovanju, ekonomiji i finansijama
 • Naučno novinarstvo: izveštavanje o naučnim otkrićima i istraživanjima

U današnjoj digitalnoj eri, posebnu pažnju zaslužuje i digitalno novinarstvo i pisanje za digitalne medije. Ova forma novinarstva se odvija na internet platformama, kao što su online novine, blogovi, društvene mreže i podkasti. Pisanje za digitalne medije zahteva sposobnost prilagođavanja brzom tempu interneta, gde se vesti brzo šire i ažuriraju, a mesto gde se usvajaju znanja za ovaj posao budućnosti jeste smer Saradnik u digitalnim medijima.

Svet novinarstva ti nudi mogućnost da živiš živote umetnika, sportista ili naučnika. Svojim istraživanjem i izveštavanjem ćeš biti duboko u kulturi, ili sportu, ili politici.

Proživećeš mnogo života, a sve ono što ti proizvedeš će koristiti svetu!

devojka-pise.png

Prvi koraci ka novinarskoj karijeri

Ono što svakodnevno moraš da radiš jeste da usavršavaš svoje veštine, redovno čitaš i pratiš vesti. Bez obzira da li je novinar na početku svoje karijere ili ne veštine se moraju poboljšavati.

Ono što možeš svakodnevno vežbati jeste:

 • Retorika: Proučavaj debate, vežbaj razgovetni govor, slušaj i analiziraj poznate govornike
 • Racionalno razmišljanje: proučavaj logiku ili filozofiju, čitaj i analiziraj argumente i način na koji su izneti
 • Kultiviši objektivnost: nauči o različitim vrstama pristrasnosti i kako one utiču na percepciju, nauči kako da razmatraš više tačaka gledišta
 • Neguj svoju etiku i moral
 • Budi u koraku sa tehnologijom

Zamisli samo da pojavom interneta, društvenih mreža i modernih medija novinari nisu želeli da isprate ove tehnološke napretke – svoju karijeru bi osudili na propast.

Praćenje savremene tehnologije, ali i izučavanje tradicionalnih novinarskih postulata su ključ ka uspehu.

Prava škola za novinarstvo će ti sve ovo omogućiti, a smer Novinara saradnika u srednjoj školi Artimedia će te pripremiti da zakoračiš u ovu oblast. Retorika, odnosi sa javnošću, istorija medija, komunikologija su samo neke od veština koje čine dobrog novinara-detektiva. Proučavanje modernih i tradicionalnih medija, ali i razvijanje kreativnosti će te naučiti-

Kako da naoštriš svoje novinarsko pero

Ovo je glavni alat svakog novinara – pero (ili tastatura).

Osnovna veština koju poseduje svaki novinar je sposobnost da jasno i efikasno piše. Da bi svoj detektivski rad predstavio u pravom svetlu ono što moraš naučiti je:

 • Jednostavnost i jasnoća: izbegavaj nepotrebnu složenost, prenesi infomacije jednostavno i jasno
 • Struktura: dobro stukturiši svoj tekst, početak, sredina i kraj moraju biti jasno definisani
 • Varijacije u dužini rečenica: smenjuj kratke i duge rečenice, ovako će tekst biti dinamičniji
 • Jaka poenta: potrudi se da tvoj tekst ima jasnu poentu i da je efikasno preneta
 • Empatija i razumevanje publike: razmišljaj o svojoj publici dok pišeš, prilagodi stil i ton pisanja kako bi ga ciljna grupa razumela

Ne brini ako odmah ne briljiraš u svim ovim aspektima, najvažnija je vežba (i prava škola za novinarstvo)!

U Artimediji smo tu da te podržimo na tvom putu ka usavršavanju ovih tehnika. Osim toga, dobićeš obilje znanja i veština koje su ti potrebne za uspeh u svetu novinarstva. Naša bivša učenica, Maša Đorđević, sjajan je primer kako se put od početničkog pisanja obaveštenja do profesionalnog novinara-reportera može preći uz prave mentore i posvećenost, a o tome svedoče i ostali uspesi naših učenika.

Kako istraživati kao pravi detektiv-novinar

Detektivski posao je osnova svakog dobro urađenog novinarskog zadatka. Bez istraživanja bi se novinarstvo svelo na nagađanja i neosnovane priče, zato je bitno da budeš upoznat sa istraživačkim radom, a ovo su neke od metoda kako doći do pravih informacija:

 • Postavljaj otvorena pitanja: pitanja moraju omogućiti sagovorniku da detaljno objasni svoje stavove, a ne samo odgovori sa da ili ne
 • Informacije traži na internetu, javnim zapisima i arhivama, bibliotekama i istraživačkim centrima: ovo su nepresušni izvori i poslužiće kao solidna osnova za tvoje istraživanje
 • Dvostruko proveri svaku činjenicu: potvrdi informacije iz više izvora
 • Koristi društvene mreže za praćenje trendova: ovo može biti dobro mesto za praćenje aktuelnih događaja i javnog mišljenja
 • Budi radoznao i neprestano istražuj: pravi detektiv nikada nikada ne prestaje da istražuje, uvek postoji nešto novo što možeš otkriti ili naučiti
 • Zapiši sve: vodi beleške tokom istraživanja, ovo može uključivati intervjue, citate, statistike, datum i vreme, i sve druge relevantne informacije koje mogu pomoći u tvojim pričama

A kako bi sve ove veštine mogao da primeniš u praksi-

Počni da pišeš blog ili školski časopis

Započinjanje vlastitog bloga ili doprinos školskom časopisu su odličan prvi korak ka odgovoru kako postati novinar.

Na ovaj način ćeš moći da vežbaš i usavršavaš svoje veštine, a dobićeš i dragoceno praktično iskustvo. Imaćeš priliku da pišeš o aktuelnim događajima u školi, sportskim dešavanjima, uspesima vršnjaka. Razmisli koje teme interesuju tebe, ali i koje bi bile korisne tvojim vršnjacima i nastavnicima (čitaocima).

Redovno pisanje i objavljivanje članaka će ti pomoći da gradiš svoj portfolio, što je veoma korisno na tvom daljem putu, ali ćeš ovako ujedno i poboljšati svoje novinarske veštine.

U Artimediji, naši učenici ne samo da uče o teoriji novinarstva, već i aktivno primenjuju stečene veštine i znanja kroz praktičan rad. Naši specijalizovani prostori za učenje su dizajnirani da simuliraju prave novinarske okoline, pružajući našim učenicima priliku da dožive autentično okruženje i razviju praktične veštine koje su ključne za uspešnu karijeru u novinarstvu.

Od samog početka, naš cilj je da osiguramo da svaki učenik napusti Artimediju sa solidnom osnovom praktičnog znanja i iskustva.

Ostaje na tebi da izabereš put kojim ćeš krenuti u svetu novinarstva. Da li ćeš se posvetiti ulozi novinara-istraživača, gde će tvoj fokus biti na otkrivanju dubokih, često skrivenih priča i iznositi istinu na svetlo dana?

Ili možda vidiš sebe kao popularno TV lice, gde će tvoja harizma, elokvencija i sposobnost da se povežeš sa publikom kroz ekran biti tvoji glavni alati?

Artimedija je tvoj prvi korak ka uspešnoj novinarskoj karijeri! Nakon završene srednje škole, biće ti otvoren put ka daljem usavršavanju i širenju znanja, bilo da nastaviš obrazovanje na fakultetu koji se fokusira na novinarstvo i medije, ili da se usmeriš ka drugim oblastima koje te interesuju.

U Artimediji ćeš steci temeljne veštine koje su primenljive u mnogim sferama, i dobićeš slobodu i fleksibilnost da izabereš svoj put u budućnosti. Bilo da se odlučiš da praktikuješ svoje znanje u novinarstvu ili da kreneš u potpuno drugom pravcu, stečene veštine i iskustvo će te pratiti na svakom koraku!